HTML

CoupéCabriolet

Az autós világ legszebb, legérdekesebb, legdrágább, legautóbb autói. Válogatás, érdekességek, újdonságok a Coupék és Cabrioletek, Roadsterek, Spyderek, Targak világából.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

Archívum

Elhunyt a Mustang atyja

2010.03.31. 10:04 :: Dr. Robin Masters

Az amerikai autóipar egyik ikonja, a Ford leghíresebb modellje, amelyet az 1960-as évek elején a Ford akkori mérnöktehetsége, Donald N. Frey tervezett, ő volt az, akinek sikerült anno meggyőznie Lee Iacoccat, hogy gyártásba kerüljön a pony car, azaz a Mustang, amelyet rekordidő alatt, mindösszesen 18 hónap munkával sikerült kifejleszteni.

 Iacocca (balra) Frey (jobbra), és az első Mustang

A 18 hónapos fejlesztési idő alatt a Mustang elsőként egy kétüléses roadsterként látta meg a napvilágot. Ez azonban nem tetszett az akkori cégvezetésnek, mondván, hogy erősen megcsappantak a bevételek, ezért egy családias jellegű, ám elérhető árú autóra lenne szükségük. Így született meg a négyülésessé alakított Mustang. Az első példány 1964 március 9-én gördült le a dearborni gyártósorról. Megtervezni és gyártani olcsó volt, hiszen a korabeli Falcon és Fairlaine modellek alapjaira és fő alkatrészeire épült. Az autót már kezdetben is hathengeres és V8-as motorokkal szerelték, amelyhez máig hű a Ford. Az első példányok soros hathengeres motorral és háromsebességek kézi váltóval mindösszesen 2368$-ba kerültek.

Az autó gyorsan népszerűvé vált, ez többek között annak is köszönhető, hogy a híres angol ügynök, James Bond az 1964-ben bemutatott Goldfinger című filmben már vezette a Mustangot. A leghíresebb filmes jelent azonban nem ehhez az alkotáshoz kapcsolódik, hanem a Bullit több mint 10 perces autós üldözéséhez, amelyben Steve McQuenn egy Mustang GT-t hajt. A Mustang ezen kívül számtalan filmben és reklámban szerepelt. A mai kor közönségének egyik legismertebb változata talán Eleanor, a megszelidíthetetlen Shelby GT500-as, amelyet Nicolas Cage kötött el a Tolvajtempó című filmben. A Mustang oly annyira népszerűvé vált kedvező ára, négyszemélyes utastere, de mégis egyedi külseje miatt, hogy az első másfél évben több mint 1 millió példány talált gazdára az USA-ban. Számtalan változat látott belőle napvilágot 1964-es piacra kerülése óta, épült belőle több versenyautó, volt biztonsági autó az Indianapolis 500 futamán, driftelésre felkészített darabokat is építettek belőle. Mind a mai napig kedvelt modell a hot rod építők és az izomautók rajongóinak körében. Ma az 5. generáció fut az utakon kupé és kabrió kialakításban korszerű V6-os és V8-as motorokkal szerelve. Donald N. Frey, akinek a Ford eme autóipari legendát köszönheti még március 5-én hunyt el illinoisi otthonában, haláláról azonban csak most számoltak be. A mérnök-legenda 86 éves volt.

Szólj hozzá!

Címkék: shelby ford pony car ford mustang lee iacocca donald frey donald n frey shelby gt500

A bejegyzés trackback címe:

https://coupecabriolet.blog.hu/api/trackback/id/tr461883349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása